Školní práce, postřehy, reklamy

Cena jedné porce svíčkové

26. 11. 2012 19:19
Rubrika: Mou rukou psáno | Štítky: jídlo , svíčková , peníze , money , gelt , koruna , euro , rubl

Každé pondělí mám v tomto semestru doslova narváno...

8:45 - 17:00

... A tak jsem ve volné třičtvrtě hodinové pauze mezi předměty zamířil na pokojík, abych pooběval svíčkovou, co jsem si přivezl od maminky.

Po ohřátí všech příslušných částí jsem knedliky a masenko vyskládal jedno vedle druhého na rozměrný plochý talíř a přelil krásně hustou omáčkou. Talíř jsem položil na stůl a s odivem ve stoje reflektoval úžasné kulinářské umění mojí maminky. Pak jsem se posadil a uvažoval jsem, co ji tentokrát napíšu v děkovné SMS.

"Taková porce dobroty by v restauraci stála minimálně 120 korun!" ... a v tom jsem si uvědomil, jak je takové přirovnání zoufale málo a jak je zpustlé a zploštělé... maminka měla při vaření té dobroty hromadu jiné rozdělané práce. Maso bylo dva dny rozležené. Její nohy a záda! Ach, jak jsou neskutečně bolavé... To vše pro dobrý rodinný nedělní oběď.

Stydím se! Napíšu zase jen "obyčejné" "děkuji za dobrotu", ale hned za ním "Pán Bůh zaplať"...

Pán Bůh Ti, ženo, mami, sečti a jednou na nebesích oplať tvou velkou lásku.

Amen.

 

Zobrazeno 3611×

Komentáře

Michal Jiřík (majkly)

Pěkné!!! :) Díky za rozohnění;)

Frimlik

Na škole a tím spíš na výšce je člověk rád za každé jídlo od maminky. Jídlo z domu je totiž v 99,9% lepší než kdekoli jinde. A platí staré dobré rčení "jím, abych žil". Naopak to nemá smysl, protože pak bychom si nevážili ani toho daru, který nám byl dán na obživu, ani toho, kdo to jídlo uvařil a to by bylo špatně.
V hlavě mi vyvstává obraz z klasických českých filmů - postarší manžel přijde navečer domů z práce, pozdraví manželku, sedne ke stolu a čeká na jídlo. Posléze dostane talíř plný knedlíků, zelí a masa a pustí se do něj. Myslíte, že by ho při každodenní rutině napadlo, kolik si s tím žena dala práce a třeba co ji z toho všechno bolí?...

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz